Instagram és a Twitter

CégbarátInstagram

Az Instagram a vizuális megjelenés, a vizuális márkaépítés színtere, ahol fotók és videók formájában osztunk meg információt magunkról. Az ember az információi 90%-át vizuális úton szerzi, egy jól komponált fénykép tehát gyorsan és egyszerűen tud reakciót kiváltani a nézőből, illetve érdemes rövid videós tartalmakat is megosztani.

Lényeges, hogy megfelelő grafikai minőségű és kreatív tartalom jelenjen meg. A képnek nem szabad az hirdetésnek látszania, sokkal inkább a kapcsolódó igényt, érdeklődést kell kiváltania, illetve egy marketing szempontjából releváns reakciót kell elérnie.

És ha megvan az érdeklődés, akkor nagyobb valószínűséggel vásárolnak, vagy ha nem is, akkor is megtörténik a bevonódás és poszt like-ot kap, kommentelik vagy megosztják barátaikkal. Érdemes a Instagram Story-t is használni, ami diavetésként némileg más formátumot biztosít. Remek lehetőség a felhasználói fotók kérése, a termékünk használata vagy a szolgáltatásunk igénybevétele során, mivel ezzel olyan élvezetes és főként autentikus tartalmak jelennek meg nálunk, melyek fokozzák a bevonódást. Mindezt külön erőfeszítés nélkül. És ugyanez igaz Instagram versenyek szervezésére.

És az instagram esetében is az a cél, hogy post-ot megnéző személyt bevonja és további lépésekre ösztönözze (call-to-action, CTA). A megfelelő tag-ek használata pedig javítja a tartalmunk láthatóságát, hashtageket mi is gyárthatunk, de érdemes lehet a versenytársak vagy véleményvezérek által használt hashtagek használata is. Érdemes a business profilt választani, az Insights funkción keresztül nemcsak a követők demográfiai adatai, hanem az egyes posztokkal kapcsolatos reakciók is elemezhetők.

Az Instagram tehát messze több, mint egy képfeltöltési szolgáltatás. Ez is egy közösségi médiaplatform, ahol az emberek (vagy a márka és vevői) kapcsolatba léphetnek egymással, azzal a sajátossággal, hogy itt valamilyen vizuális elem a kommunikáció kiváltója és irányítója. A tartalmainknak az érdeklődők felé eljuttatása érdekében itt is érdemes megfelelő #kulcsszavakat használni.

Twitter

A Twitter célközönséggel történő rövid szöveges üzenetek váltására alkalmas, és ennek megfelelően elsődleges helyen kell kezelni a stratégia megvalósítása során, akár a termékeinkkel kapcsolatos kérdések megválaszolása, akár olyan események valós idejű kommentelésére, melyeket a közönségünk követ.

A Twittert jellemzően nem a legfiatalabb generáció használja, az ennél idősebbek azonban a Facebook utáni második legnagyobb digitális közönséget alkotják. Globális becslések szerint minden 4. felnőttnek van regisztrációja, a 25 év alatti fiatal felnőttek körében ez arány 40%-ot is eléri. Ezen túlmenően a felhasználók aktivitása is számottevő, minden második ember naponta legalább egyszer ránéz, de 10% körül van azoknak az aránya, akik naponta tízszer is használják. Magyarországon még nem ennyire kiterjedt, ugyanakkor a fiatalok körében a jelentős dinamikát mutat mind az aktív, mind a passzív használat.

Az elsődleges tweet-ek aktualitásokról, hírekről szólnak, a követő és a követett közvetlenül tud kapcsolatba lépni egymással, válaszok érkezhetnek, ami erős kötődést alakíthat ki. A megfelelő témakörök (#hashtag) megadásával ismeretlenek is bevonhatók, ugyanakkor a @-ozással adott személyek is betaggelhetők és beszélgetés kezdeményezhető. A konstrukció előnye, hogy sok és sokféle információ juthat el a célcsoportokhoz, ugyanakkor pont ez a nagy mennyiség a hátránya is, a szöveges és képi tartalmak dömpingjében felléphet egy információtúlcsordulás.

Egy tweet 140 karakter. Ezt kell használni és meg kell tanulni ebből gazdálkodni. Ez azért is segíti a kommunikációs készségeket, mert a legtöbb oldal esetében az emberek néhány másodperc, azaz néhány mondat alapján döntik el, hogy maradnak vagy tovább lépnek. A Twitterrel tehát a tömör és lényegretörő szöveges kommunikációra való képesség is fejleszthető, mert segít a lényegi pontokra összpontosítani, ezek ugyanakkor erre alkalmasabb más médiafelületeken kifejthetők. A gyakorlatban nem könnyű folyamatosan nagyobb terjedelmű friss és érdekes tartalmakkal megjelenni. A 140 karakter megköveteli tömör, egyértelmű fogalmazást, ugyanakkor ez lehetőség arra, hogy ne kelljen valamit hosszan kifejteni. Twitter tehát felületet biztosít arra, hogy egy-egy röviden megfogalmazott ötletet megfutassunk a követőink körében vagy kapcsolódó tartalmakat keressünk. A követők reakciói pedig segítenek abban, hogy érdemes-e ezt a felvetést bővített tartalommal másutt kifejteni és ha igen, akkor milyen kulcstényezők mentén. Ezzel tehát mind a saját tartalmak folyamatos gyártásában, mind a követőkkel való érdemi emberi interakciók elmélyítésében segít. Itt is igaz, hogy a közösségi média a kapcsolatok ápolásáról szól és nem elsősorban kereskedelmi üzenetek eljuttatása a cél. Továbbá ez a képesség segíthet megfelelő reklámüzenetek megfogalmazásában is, ahol technikai vagy tartalmi okok miatt korlátozott a megjeleníthető az üzenet hossza (pl Google AdWords).

A kapcsolatépítés és -fenntartás (socialzing) jegyében tehát lényeges

  • a napi rendszerességű megjelenés
  • az üzenetek a márkáról és ne az eladásról szóljanak – a rendszeres, nem kereskedelmi üzenetekből álló aktivitással jobban felkelthető az érdeklődés
  • a személyes profil kitöltésével, fénykép feltöltésével, illetve más médiafelületeink belinkelésével lehetőséget adunk a követők számára, hogy jobban megismerjenek
  • megfelelő kulcsszavak elhelyezése és jelzése (#)

 

Szolgáltatáscsomagjaink a hátrányos helyzetű kisvállalkozások a marketing világába történő bevezetését szolgálják, részükre testreszabott marketingfejlesztést, illetve médiaszolgáltatást biztosítunk.

—–
A sorozat a VELARI Nonprofit Kft. közreműködésével készült. A VELARI egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketing tevékenységének megsegítésére fókuszál. Programjainkról és tevékenységünkről további információkat a Szalakóta honlapon lehet találni.

CÉGBARÁT vállalkozásfejlesztési programunk megvalósítása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00301 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával jön létre.

A sorozat következő, vagy előző írásait a CÉGBARÁT kifejezésre keresve található meg! (A szerk. megjegyzése.)

Ajánlott oldalak:
Domain-név
Mélylink
Infoblog

(X)